Wat is het verschil tussen SEO en SEA? - RITHO Marketing & Communicatie

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

2 december 2019 | Harmen Verwijs | Blog

Wat is het verschil tussen SEO en SEA? Beide technieken zorgen ervoor dat je beter scoort in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, Yahoo! en Bing. Maar de manier waarop verschilt bij SEO en SEA nogal. In deze blog zet ik op een rijtje wat het verschil tussen beide technieken is.

Google, de grootste zoekmachine van de wereld, heeft een ambitieus doel: ‘Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.’ Veel organisaties doen hun best om door zoekmachines bovenaan in de zoekresultaten geplaatst te worden. Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) helpen je daarbij. SEO heeft betrekking op de organische zoekresultaten en SEA bestaat uit betaalde zoekresultaten. Het verschil is dus dat je met SEA betaalt om in de zoekresultaten te komen en met SEO niet.

Waarom zou ik kiezen voor SEO?

Google heeft duidelijk voor ogen hoe een website eruit zou moeten zien. SEO helpt zoekmachines beter te begrijpen hoe jouw website in elkaar steekt en voor wie de inhoud (content) bedoelt is. De punten waarop Google jouw website beoordeelt, bepalen de positie in de zoekresultaten. Het doel hiervan is dat je je website zo inricht dat de info – die Google dus toegankelijk en bruikbaar wil maken – zo makkelijk mogelijk vindbaar is. SEO bestaat dan ook uit het maken van kleine aanpassingen in delen van je website. Samen zorgen deze verbeteringen voor een optimale gebruikerservaring van je site en een betere prestatie van je site in organische zoekresultaten.

Afgezien van de tijd en moeite die je in het optimaliseren van je website steekt, brengt SEO geen kosten met zich mee. Het optimaliseren van je website zou ik iedereen aanbevelen. Het lijken misschien kleine verbeteringen die je doorvoert, maar het effect kan enorm zijn. Zeker als je bedenkt dat veel mensen op de eerste drie, vier resultaten in Google klikken. Die positie op de eerste pagina is dus goud waard! SEO is een zaak van lange adem. Het resultaat van je inspanningen kan een tijdje op zich laten wachten. Met het monitoren van statistieken heb je een indicatie van het effect van je inspanningen. Maar dan alsnog kun je niet met honderd procent zekerheid zeggen wat SEO je exact kan opleveren.

SEA: is dat wat voor mij?

Search Engine Advertising bestaat uit online adverteren tegen een vergoeding. Adverteren gebeurt meestal via het zoeknetwerk van Google, maar adverteren via Yahoo! en Bing is ook mogelijk. SEA brengt kosten met zich mee die soms hoog kunnen oplopen. Het voordeel is echter dat je op korte termijn – anders dan bij SEO – een hoog aantal bezoekers voor je website kunt generen die op zoek zijn naar jouw product of dienst. Ook kan je precies zien hoe je advertenties presteren. Vergeleken met SEO heb je met SEA veel meer invloed op wie je website bezoekt en wanneer men dat doet. De waarde van een klik naar jouw website heb je zelf in de hand. Door het instellen van doelen en/of transacties kun je precies zien wat de kosten je aan omzet opleveren.

SEO of SEA: wat is voor mij de beste keuze?

SEO en SEA gaan het beste samen. Door te focussen op SEO richt je je website zo in dat de inhoud toegankelijk en bruikbaar is. Met SEA kom je net wat makkelijker in beeld bij je doelgroep. Ben je benieuwd hoe SEO en SEA voor jouw bedrijf uit zouden pakken? Wij leggen je het verschil graag uit in een persoonlijk gesprek. We bepalen dan samen, aan de hand van jouw ambities, hoe we SEO en SEA gaan inzetten. Bel ons op 0166-672102 voor het maken van een afspraak. Tot ziens!

BENIEUWD NAAR ONZE WERKWIJZE?

Neem contact met ons op

Ga met ons in zee

Zit je verlegen om advies, heb je een vraag naar aanleiding van onze (geleverde) diensten of wil je een offerte aanvragen? Bel ons gerust. Wij staan voor je klaar.

Start vandaag (werk/projecten/blogs)
reCAPTCHA
William Lindhout
Webdeveloper, william@ritho.nl

Wij werken samen met

Contact

RITHO Marketing & Communicatie
Kalisbuurt 1
4698 CN Oud-Vossemeer
0166-672102
info@ritho.nl

Blijf op de hoogte

‘Het beste nieuws komt uit Oud-Vossemeer’. Waar of niet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek het zelf.