Hoe krijg je je website snel? 5 Tips | RITHO Online Specialist

Hoe krijg je je website snel? 5 Tips

21 oktober 2019 | William Lindhout | Blog

Help, mijn website is traag! Wanneer wij met een klant in zee gaan en vragen waar hun nieuwe website aan moet voldoen hoor ik vaak: het moet vooral een snelle website zijn. Je website is meestal de manier waarmee je een eerste indruk maakt op een klant. Het is eigenlijk een soort online visitekaartje. Als je website snel laadt heb je je eerste punten al gescoord! Ik kan me daarnaast goed voorstellen dat je zelf ook geen zin hebt om langer dan een paar seconden te wachten tot een bepaalde video, artikel of webpagina is geladen. Dit wekt altijd een hoop frustratie op. Helemaal belangrijk dus dat je eigen website snel is. Naast het positieve effect op gebruikersgemak zitten er nog een aantal andere voordelen aan een snelle website. 

Nadelen en gevolgen van een langzame website

Als jij je irriteert aan een langzame website dan zal jouw potentiële klant dat waarschijnlijk ook doen. Hoe sneller de website, hoe beter de ervaring voor je websitebezoeker. Websites zijn in de afgelopen jaren alleen maar sneller gaan laden. De meeste mensen gaan er daarom vanuit dat iedere website is meegegaan met die ontwikkeling. Als je met jouw website niet voldoet aan die verwachting zul je dat terugzien aan bijvoorbeeld een hoog bouncepercentage en een laag conversiepercentage. Websitebezoekers haken namelijk binnen een paar seconden af als iets niet laadt. Naast een vervelende ervaring zorgt een langzame site ervoor dat de gebruiker je website niet vertrouwt of zelfs onveilig acht. Websitebezoekers zullen daardoor niet snel hun persoonlijke gegevens achterlaten en in het geval van een webshop geen bestelling plaatsen.

Voordelen van een snelle website

Een snelle website zorgt ervoor dat mensen eerder een gevoel van vertrouwen krijgen waardoor de kans op een conversie toeneemt. Met een snelle site scoor je ook beter in de zoekresultaten. Zoekmachines zoals Google hechten namelijk veel waarde aan een goede gebruikerservaring en hier speelt een optimale laadtijd een grote rol in. Je kunt dit merken aan een plotselinge stijging in de Google Rankings nadat je je website versneld hebt. Het kan daarom voorkomen dat bepaalde webpagina’s opeens veel bezoekers binnenhalen terwijl ze dat eerst niet deden. Ook zullen nieuwe pagina’s sneller worden geïndexeerd als je een snelle website hebt. Hierdoor zijn ze eerder zichtbaar in de resultaten van Google. Kortom, een snelle website heeft een hoop voordelen voor de gebruiker zelf en daardoor ook voor de SEO.

Wat je zelf kunt doen om je website te versnellen

1. Mobiele laadtijd verbeteren

Omdat we steeds vaker onze mobiel erbij pakken om te browsen, moet ook de mobiele laadtijd optimaal zijn. Besteed daarom wat extra aandacht aan je mobiele website snelheid. Misschien is je website wel supersnel op je desktop maar niet op mobiel. Hier kunnen grote verschillen in zitten die vervolgens invloed hebben op bijvoorbeeld Google Rankings.

2. Optimaliseer afbeeldingen en foto’s voor je website

Het is belangrijk om mooie, scherpe foto’s op je website te vertonen. Hiermee laat je je websitebezoeker goed zien wat je te bieden hebt. De afbeeldingsgrootte kan echter invloed hebben op je websitesnelheid. Zorg ervoor dat de bestanden die je aanlevert niet te groot zijn en voldoen aan de nieuwste technieken als webp en svg. Je website kan namelijk enorm traag worden als je enkel zware afbeeldingsbestanden gebruikt. Je kunt je afbeeldingen kleiner maken door ze te comprimeren via een fotobewerkingsprogramma. Als je een goed geprogrammeerde website hebt zal deze zelf de meest optimale versie aan de bezoeker tonen.

3. Gebruik niet te veel animaties

Het oogt misschien mooi, zo’n slider met verschillende afbeeldingen of een bewegende tekst, maar het kan je website weer wat minder snel maken. Denk daarom goed na voor je zulke elementen toevoegt. Als zo’n animatie niet van meerwaarde is voor je websitebezoeker kun je het maar beter verwijderen. Doormiddel van a/b testing kun je onderzoeken welk effect een animatie heeft op je laadtijd. Ook kun je ervoor kiezen om een bepaald element alleen te vertonen op desktop en niet op mobiel.

4. Zorg voor een goede hostingpartij

Misschien is je website zelf wel hartstikke snel maar zorgt je hostingpartij ervoor dat de laadtijd erg lang is. Goede hosting is dus heel belangrijk. Let op de nieuwste versie van software zoals PHP en MySQL, een snelle SSD-schijf voor opslag en uiteraard een geldig SSL-certificaat. Lees hier hoe wij je kunnen helpen met hosting.

5. Denk aan website caching

Wanneer jouw website bezocht wordt zal de server achter deze website alle componenten eerst moeten laden voordat er iets getoond wordt op het scherm. Denk hierbij aan de header, de body en de footer. Dit kan heel veel tijd in beslag nemen. Het is daarom slim om een website te voorzien van een goede caching. Wanneer caching is ingeschakeld op jouw website, slaat de server allerlei informatie op in een bepaald bestand. De eerstvolgende keer dat iemand jouw website bezoekt, hoeft de server niet opnieuw alle componenten te laden, maar gebruikt deze het bestand met alle benodigde informatie. Dit scheelt enorm veel laadtijd.

RITHO maakt je website weer snel

Vind jij het tijd worden dat je langzame website sneller wordt gemaakt en heb je hier hulp bij nodig? Ik kan je hierbij helpen! Na een kort onderzoek ga ik samen met mijn collega’s aan de slag en pakken we de punten aan die jouw website langzaam maken. Denk hierbij aan het optimaliseren van code, herschrijven van css, toevoegen van gepersonaliseerde plug-ins en nog veel meer! Samen met jou maken we een plan en meten we wat onze werkzaamheden voor jouw web snelheid kunnen betekenen. Je kunt me bereiken door te bellen naar 0166672102, mailen naar info@ritho.nl of een afspraak te maken via het contactformulier.

BENIEUWD NAAR ONZE WERKWIJZE?

Neem contact met ons op

Ga met ons in zee

Zit je verlegen om advies, heb je een vraag naar aanleiding van onze (geleverde) diensten of wil je een offerte aanvragen? Bel ons gerust. Wij staan voor je klaar.

Start vandaag (werk/projecten/blogs)
reCAPTCHA
William Lindhout
Webdeveloper, william@ritho.nl

Wij werken samen met

Contact

RITHO Online Specialist
Kalisbuurt 1
4698 CN Oud-Vossemeer
0166-672102
info@ritho.nl

Blijf op de hoogte

Werken met duidelijke taal, korte lijnen en een persoonlijke aanpak heeft ons gebracht waar we nu staan. Daar zijn we bijzonder trots op!